Blog: Ondertekening “Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht”

07-05-2021 | Blog

Een zonovergoten dag was het, woensdag 21 april 2021. Alles straalde zon en licht uit: het weer, de ondertekenaars, de voertuigen en ons team. Meer dan 25 personenauto’s, (bestel)bussen, kleine en grote vrachtwagens en een heuse waterstoffiets kwamen tussen 14.00 en 16.30 uur langs op het terrein van KWR Water Research Institute in Nieuwegein. Uiteraard alle regels rondom COVID-19 in acht nemend. De reden voor deze gereguleerde drukte? De ondertekening van het Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht, een initiatief van Provincie Utrecht, KWR en EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB). Ik mocht, als initiatiefnemer vanuit ECUB en partner van Transitiemakers, een wezenlijk onderdeel zijn van het programma. De ‘drive-through’ was de opmaat naar de officiële ondertekening op 23 april.

Regio Utrecht als dé logistieke hotspot van Nederland

De afgelopen maanden is door veel partijen hard gewerkt aan het opstellen van een convenant voor waterstof in de mobiliteit. Daarin zeggen verschillende partijen dat ze het belangrijk vinden om in de komende jaren groene waterstof onder andere te gaan gebruiken, te gaan opwekken of te gaan leveren; van tankstationbouwer tot gebruiker van een waterstofvoertuig en van Utrechtse gemeente tot Hogeschool Utrecht (HU). Maar ze zeggen het niet alleen, ze vertellen in hun intentieverklaring ook hóe ze dat willen doen, ieder vanuit zijn eigen rol. Regio Utrecht wil graag dé logistieke hotspot van Nederland zijn en blijven.

Ambitie voor verduurzaming van mobiliteit met waterstof

Het convenant geeft een mooi toekomstbeeld waarin duidelijk wordt dat de ambitie voor verduurzaming van de mobiliteit een belangrijk onderdeel is van en in de provincie Utrecht. Wat betrokken partijen allemaal het liefste zien is dat in 2025 5-10 waterstoftankstations in gebruik zijn. Ook willen ze graag dat dan 300 vrachtwagens en andere zware voertuigen, 1500 lichtere voertuigen (zoals personenauto’s en bestelbussen) en 2-5 (touring)bussen op waterstof rijden, én dat 1-2 vaartuigen op waterstof varen. Daarmee leveren we in de provincie Utrecht een bijdrage van 10% van de landelijke ambitie uit het Klimaatakkoord. Dat is toch mooi!

Ruim 80 intentieverklaringen en een live-uitzending van 2,5 uur

En toen was het zover: de officiële ondertekening van het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’ tijdens een live-uitzending op 23 april. Een live-uitzending via YouTube van 2,5 uur met dagvoorzitter Gert-Jan Jansen. Hij leidde alles in zeer goede banen en sprak met de aanwezige sprekers en panelleden – lokaal/regionaal, provinciaal, landelijk en Europees -, met de gedeputeerde, ondernemers, wethouders, vertegenwoordigers van kennis- of onderwijsinstellingen, zowel fysiek als online. Technisch een behoorlijke uitdaging!

In het programma stonden niet de minste namen: Ed Nijpels, Bart Biebuyck, Ad van Wijk, Jörg Gigler, gedeputeerde Arne Schaddelee, verschillende wethouders van gemeenten in de regio Utrecht – waaronder Jeroen Willem Klomps en Marieke Schouten -, Henk Stamhuis, Carl Holthausen, Jan Ebbing, Hendrik van den Heerik, Robert Scholman en ga zo maar door. Deze en andere partijen hebben tijdens de live-uitzending hun handtekening gezet onder het convenant, fysiek en online. Ook de mensen die tijdens de drive-through hebben getekend, kwamen in de uitzending voorbij tijdens de compilatiefilm van 21 april. Inmiddels zijn er meer dan 80 getekende intentieverklaringen binnengekomen. Ik denk dat we voorzichtig mogen concluderen dat waterstof leeft en daar ben ik erg blij mee.

Intensief voortraject

Het organiseren van een convenant met een live-uitzending rondom de officiële ondertekening heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad. In het voortraject moest er veel worden overlegd tijdens het opstellen van het convenant met alle betrokkenen zoals gemeenten, provincie, ministerie van Economische Zaken (EZK), ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), ondernemers en kennisinstellingen. Daarnaast moest er juridisch natuurlijk ook nog van alles worden afgestemd.

Zweetdruppels achter de schermen

Voor de drive-through en de officiële ondertekening kwam daar nog bij: het regelen van dagvoorzitter Gert-Jan Jansen, prominente sprekers, afstemming over de locatie bij KWR in Nieuwegein, overleg met de filmcrew over wat precies de bedoeling is, het enthousiasmeren van alle betrokkenen en het communiceren van alle details aan alle deelnemers. En dan heb ik het nog niet eens over de communicatie voor, tijdens en na de bijeenkomst. En ondanks dat alles goed was afgestemd, was het die vrijdag toch nog heel spannend om alles in goede banen te leiden en of alle coronamaatregelen goed werden nageleefd. Uiteindelijk was het alle zweetdruppels en korte nachten meer dan waard!

Dankzij de bijdrage van alle betrokkenen was de uitzending een groot succes. Ik vind dat het meer dan gelukt is, maar oordeel vooral zelf. Klik hier om de uitzending terug te kijken.

Leuk feitje: ons convenant wordt ook meegenomen als bouwsteen voor de kick-off van het landelijk convenant Onderweg met waterstof.

Transitiemakers en de waterstofambitie

Transitiemakers heeft natuurlijk ook getekend. Dit hebben wij gedaan met de volgende intentie:

Transitiemakers ondersteunt met haar kennis en ervaring de ambitie van het convenant ondersteunen door bedrijven en bedrijvencollectieven te ontzorgen en daarmee de investeringsbereidheid te vergroten. Daarnaast draagt Transitiemakers bij door in haar projecten in de provincie Utrecht waterstof in de mobiliteit te stimuleren en te faciliteren. Dit doen wij onder andere door het aantrekken van benodigde financieringen, het vormen van consortia en het aggregeren van vraag en aanbod.

Daarnaast is mobiliteit een van onze drie belangrijkste pijlers, waar we op een onderscheidende manier mee bezig zijn. Het convenant kan een mooie bijdrage leveren aan de doelstellingen die we daarbij willen behalen. Mooi om daar op een dubbele manier een bijdrage aan te kunnen leveren: als ondertekenaar van het convenant en als leverancier van de kennis en expertise bij de totstandkoming en de uitvoering van het convenant.

Een mooi resultaat

Al met al ben ik dik tevreden met het resultaat. Boven verwachting veel partijen hebben zich aangesloten bij het convenant en onze livestream is inmiddels meer dan 800 keer bekeken. Op één plaats in Nieuwegein is de schop zelfs al in de grond gezet voor een waterstoftankstation. Daarnaast is er nóg meer samenwerking gecreëerd, waardoor realisatie op meerdere plekken steeds dichterbij komt. Op deze manier laten we zien dat samenwerking loont. Wat een eer om hieraan mee te mogen werken.

Ook jouw regio onder de aandacht brengen en samenwerking creëren?

Wil jij ook zo’n convenant voor jouw regio? Transitiemakers kan je daarmee op weg helpen. Wij zijn er klaar voor, jij ook? We kijken ernaar uit!

Meedoen aan het convenant van Waterstof Utrecht kan ook nog steeds. Ga naar www.waterstofutrecht.nl en download het convenant en de intentieverklaring. Vul in wat je van plan bent om te gaan doen voor waterstof en zet je handtekening eronder. Terugsturen kan naar info@waterstofutrecht.nl.

Interesse gekregen? Neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen