Smart Energy hub Lorentz
Energie
Onze rol
Procesregisseur (Thomas Pesiwarissa)Opdrachtgever
Bedrijvenkring Harderwijk, Oost NL, Provincie GelderlandDoelstelling
Op bedrijventerrein Lorentz III in Harderwijk zijn de gevolgen van netcongestie voelbaar en zichtbaar. Gevestigde bedrijven worden beperkt in hun groei en verduurzaming. Leegstaande kavels blijven langer leeg omdat de levering van elektriciteit onzeker is. Samen met de bedrijven worden collectieve oplossingen in kaart gebracht, waarbij toegewerkt wordt naar een smart energy hub.Onze aanpak
Het proces richting een smart energy hub speelt zich af in een veranderlijk speelveld. Zo ligt wet- en regelgeving bijvoorbeeld nog niet vast en zijn de netbeheerders nog aan het uitzoeken wat zij wel en niet kunnen faciliteren. Voor de bedrijven en andere betrokkenen is het van belang om een stappenplan te hanteren dat voldoende structuur biedt, maar ook flexibel genoeg om te anticiperen op onverwachte ontwikkelingen.
Het stappenplan
- Verkenning: We starten met een verkennende fase, waarin we zowel de sociale als fysieke aspecten van het project onderzoeken. Dit omvat het in kaart brengen van relevante stakeholders en hun belangen, evenals het peilen van draagvlak voor samenwerking. Daarnaast analyseren we de kenmerken van het gebied en de bedrijven, en identificeren we mogelijke knelpunten.
- Dataverzameling: In deze stap verzamelen we energiedata, zoals huidig verbruik en opwekking, evenals toekomstige prognoses van de bedrijven wat betreft verduurzaming en uitbreiding. We onderzoeken ook de nettopologie, oftewel hoe het elektriciteitsnet is opgebouwd en in hoeverre energiedelen mogelijk is.
- Analyse: We voeren zowel een individuele als een groepsanalyse uit. Hierbij onderzoeken we welke kansen en bedreigingen er zijn voor elk bedrijf afzonderlijk en of bedrijven gebaat zijn bij samenwerking. Ook bekijken we welke waarde elk bedrijf aan de groep kan toevoegen.
- Ontwerp: Op basis van de analyse ontwerpen we verschillende varianten binnen de gestelde kaders van contractvormen. Vervolgens selecteren we het voorkeursontwerp, dat we verder uitwerken tot een gedetailleerd plan.
- Organisatie: In deze fase regelen we voor de realisatie en exploitatie van de hub alles op het gebied van contracten, financiering, onderlinge (financiële afspraken) en vergunningen.
- Realisatie: Tot slot realiseren we de fysieke en digitale assets en stellen we de smart energy hub in werking.
Wil jij ook aan de slag op jouw bedrijventerrein?
Neem contact op met onze experts

Ik ben in mijn element wanneer ik een groep ondernemers duidelijkheid en handelingsperspectief kan bieden.
Jurian van der Waal

Intensief samenwerken met diverse stakeholders aan de wereld van de toekomst: dat maakt mijn werk motiverend en waardevol!
Sanne Alferink

Samen impact maken door te werken aan één gezamenlijke missen: groene en toekomstbestendige bedrijventerreinen.
Lisa van Hout

Met bedrijven en overheden zetten we uitdagingen om in kansen.
Thomas Pesiwarissa

Bij Transitiemakers krijg je de vrijheid om te ontdekken wat jou drijft.
Anniek Wiertsema

Transities zijn onzeker en spannend. Pas wanneer de mensen waar de transitie over gaat aan het roer staan, is ze geslaagd.
Ruben Schutte

Mijn motto is: 'Van denken naar doen'. Niet blijven praten, maar echt aan de slag gaan en impact maken.
Bert Strijker
