Onze aanpak

Transitiemakers voert op bedrijventerrein Twentekanaal de gebiedsgerichte aanpak uit. Hierbij faciliteert het verschillende vakgroepen die gevormd worden door groepen ondernemers, aangevuld met medewerkers van gemeente Hengelo en inhoudelijke experts per thema.

Om te zorgen dat de werkzaamheden van de vakgroepen goed op elkaar afgestemd zijn, en kennis actief gedeeld wordt zorgt Transitiemakers voor een continue stroom van afstemming en kennisdeling.

Fase 1: De verkenning

Fase 1, ook wel de verkenning genoemd, bestaat uit vier stappen.

Stap 1: Dataverzameling
  • Via machtigingsformulieren wordt energieverbruiksdata van een selectie van bedrijven verzameld.
  • Middels aanvullende vragen en/of gesprekken worden plannen, behoeften en uitdagingen in kaart gebracht.
  • Bij netbeheerder Enexis worden gegevens over het elektriciteitsnet opgehaald.
Stap 2: Opstellen Energieprofielen
  • We maken per bedrijf het energieprofiel inzichtelijk en bekijken op welke momenten de pieken in verbruik en opwek plaatsvinden en wanneer en hoeveel ruimte er is binnen de aansluiting en het gecontracteerd vermogen.
  • Op bedrijventerrein-niveau maken we eveneens het energieprofiel inzichtelijk en zoomen we in op enkele deelgebieden.
Stap 3: Analyse
  • We onderzoeken welke ontwikkelingen zichtbaar zijn in verzamelde data, en welke gevolgen dit heeft.
  • We identificeren welke kansen en uitdagingen er zijn.
  • Tijdens de analyse brengen we tot slot in kaart welke clusters van bedrijven kansrijk zijn voor oplossingsrichtingen.
Stap 4: Presentatie
  • De bevindingen worden gepresenteerd.
  • Mogelijke oplossingsrichtingen worden toegelicht.
  • Per bedrijf of cluster wordt besproken welke vervolgstappen genomen moeten worden.
Energie

- Het energieprofiel van het bedrijventerrein is inzichtelijk gemaakt door individuele gesprekken met alle grote verbruikers op het bedrijventerrein. - In nauwe samenwerking met Enexis worden vanuit hier kansen uitgewerkt voor innovatieve oplossingen met betrekking tot energie-uitwisseling. - Bedrijven worden actief ondersteund bij hun individuele vraagstukken over bijvoorbeeld Zon-op-dak of CSRD-rapportages door projectleiders of mede-ondernemers. - In samenwerking met Twence & Cogas wordt een aanbod voor bedrijven uitgewerkt om aangesloten te worden op het toekomstige warmtenet.

Natuur

Na de verkenning is een prioritering aangebracht in projecten. Voor nu worden een brede werksessie vergroening, en een menukaart met slimme groene maatregelen als eerste uitgewerkt.

Mobiliteit

- Ondernemers krijgen informatie over actief mobiliteitsbeleid, en kunnen ondersteund worden door het team van Overijssel Onderweg. - In samenwerking met Provincie Overijssel is een netpotentieanalyse gemaakt van het bedrijventerrein om de mogelijkheden voor logistieke laadinfrastructuur helder te krijgen.

Kennismaken?

Wil je samen met ons een transitie in gang zetten? Heb je een vraag? Of wil je gewoon eens kennismaken? We komen graag met je in contact!
Vul het contactformulier in en je hoort gauw van ons.