Verkenning slimme energieoplossingen Beinum
Onze rol
Regisseur (Thomas Pesiwarissa); Adviseur & procesmanager (Sanne Alferink)Opdrachtgever
Gemeente DoesburgDoelstelling
Het doel van dit project is om slimme, collectieve energieoplossingen te identificeren, uit te werken en te realiseren. Tegelijkertijd verkennen we de mogelijkheden om de organisatiegraad te verhogen, zodat oplossingsrichtingen een grotere kans van slagen krijgen. Deze verkenningsfase begint bij de voorbereiding van de inventarisatie middels een plan van aanpak en stakeholder analyse. Hierna volgt de startbijeenkomst, waar belanghebbenden worden samengebracht zodat de verwachte problemen en kansen besproken kunnen worden. Tijdens de inventarisatie die hierop volgt word opgehaalde data geanalyseerd, wat inzicht geeft in de energiebehoefte en het verbruik. In de laatste stap van de verkenningsfase worden de bevindingen gepresenteerd en wordt er toegewerkt naar een go/no-go moment. De hieropvolgende fase betreft een meer gedetailleerde analyse en geconcretiseerde uitwerking van de oplossingsrichtingen.Onze aanpak
In onze aanpak staan de behoeften van de bedrijven en de gemeente centraal. Daarom starten we geen lange processen, maar knippen we het op in korte fases met go/no-go-momenten. Zo houden we het concreet en weten de stakeholders waar ze aan toe zijn. Bovendien biedt dit flexibiliteit in onvoorspelbare omstandigheden, zodat zowel onze opdrachtgevers als wij zelf tijd, energie en middelen kunnen stoppen in activiteiten die écht bijdragen aan de doelstelling.
Op Beinum brengen we in Fase 1 de kansen, uitdagingen en mogelijke oplossingsrichtingen in kaart. We bespreken de oplossingsrichtingen met de bedrijven en bepalen gezamenlijk voor welke opties voldoende draagvlak is. Alleen met die oplossingsrichtingen en met bereidwillige bedrijven gaan we verder naar de volgende fases.
Fase 1: De verkenning
Fase 1, ook wel de verkenning genoemd, bestaat uit vier stappen.
Stap 1: Voorbereiding
In deze fase wordt het plan van aanpak voor de inventarisatie opgesteld en wordt een stakeholderanalyse gedaan. Op basis van deze voorbereiding wordt een vragenlijst opgesteld om een beeld te krijgen van de huidige situatie en toekomstige situatie per individueel bedrijf.
Stap 2: Startbijeenkomst
Voor de startbijeenkomst worden bedrijven, de gemeente en andere belanghebbenden uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst is het doel om genodigden te informeren, enthousiasmeren en te bevragen over eventuele (verwachte) problemen en kansen. Na de startbijeenkomst wordt de vragenlijst rondgestuurd met de bedrijven en zullen wij machtigingen ophalen om hun energiedata op te kunnen vragen.
Stap 3: Inventarisatie
Tijdens de inventarisatie wordt de opgehaalde data geanalyseerd. Op basis van de ingevulde vragenlijsten worden er indien nodig verdiepende gesprekken gevoerd met bedrijven. Er wordt een analyse op basis van de energiebehoefte en het verbruik gedaan op drie niveaus:
- Per bedrijf
- Per streng (bedrijven die op dezelfde kabel zitten)
- Bedrijventerreinbreed
Stap 4: Presentatie eerste bevindingen
In de laatste stap worden de bevindingen gepresenteerd en besproken met de bedrijven en de gemeente. Dit leidt vervolgens tot een go/no-go-beslissing voor de voortzetting van het proces.
Volgende fases
De tweede fase worden gedetailleerde analyses uitgevoerd en oplossingsrichtingen uitgewerkt. Dit zullen wij uitvoeren in samenwerking met een nader te selecteren technisch adviesbureau. Parallel aan deze activiteiten wordt verder gewerkt aan de organisatiegraad. In deze fase moet de organisatie mede op basis van de oplossingsrichtingen geconcretiseerd worden. Deze fase is afhankelijk van de uitkomsten uit fase 1.
Wil jij ook aan de slag op jouw bedrijventerrein?
Neem contact op met onze experts
Ik ben in mijn element wanneer ik een groep ondernemers duidelijkheid en handelingsperspectief kan bieden.
Jurian van der Waal
Intensief samenwerken met diverse stakeholders aan de wereld van de toekomst: dat maakt mijn werk motiverend en waardevol!
Sanne Alferink
Samen impact maken door te werken aan één gezamenlijke missen: groene en toekomstbestendige bedrijventerreinen.
Lisa van Hout
Met bedrijven en overheden zetten we uitdagingen om in kansen.
Thomas Pesiwarissa
Bij Transitiemakers krijg je de vrijheid om te ontdekken wat jou drijft.
Anniek Wiertsema
Transities zijn onzeker en spannend. Pas wanneer de mensen waar de transitie over gaat aan het roer staan, is ze geslaagd.
Ruben Schutte
Mijn motto is: 'Van denken naar doen'. Niet blijven praten, maar echt aan de slag gaan en impact maken.
Bert Strijker