Wat we doen
Regie in transities
Wij geloven dat transities pas echt werken wanneer deze tot stand komen door samenwerking, eigenaarschap en draagvlak. Als gebiedsregisseurs brengen we de juiste partijen bij elkaar en stellen we hen in staat om eigenaar te zijn van de transities die gemaakt moeten worden. We zorgen we voor een heldere route met concrete acties. Zo maken we samen succesvolle transities.


Energie
Van energiebesparing tot energiehub
Bedrijven zijn al druk bezig met de energietransitie en worden nog meer gestimuleerd door de hoge energieprijzen en de behoefte aan onafhankelijkheid van externe factoren. We moeten naar een fossielvrij energiesysteem en dat vraagt om zowel individuele maatregelen als maatregelen in het gebied. Transitiemakers stelt ondernemers in staat eigenaar te zijn van de energietransitie op hun bedrijventerrein en zorgt voor afstemming tussen individuele verduurzamingstrajecten en het verduurzamingstraject van het gebied. Als gebiedsregisseurs brengen we partijen, middelen en oplossingen bij elkaar en bieden we handelingsperspectief in het nemen van (investerings)besluiten.

Mobiliteit & transport
Van laadpaal tot waterstoftankstation
De manier waarop we onszelf en goederen verplaatsen moet schoner en slimmer. Ook op en rondom bedrijventerreinen, waar dagelijks honderden mensen komen werken en vrachtwagens af en aan rijden. De transitie naar duurzame mobiliteit en transport heeft invloed op zowel de individuele bedrijven als het gebied. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende elektriciteitsvraag door alle laadpalen, de behoefte aan ruimte of de realisatie van een waterstoftankstation. Transitiemakers brengt partijen bij elkaar om samen te werken. Met een goede afstemming tussen individuele en collectieve plannen kunnen problemen worden voorkomen en kansen worden benut.

Groenblauw
Van groene gevel tot waterbuffer
De transitie naar “groenblauwe bedrijventerreinen” gaat over het aanpassen van bedrijventerreinen om te kunnen omgaan met onder andere hittestress, wateroverlast en droogte. Ook onderwerpen als biodiversiteit en lokale compensatie van CO2-uitstoot vallen onder dit thema. Groenblauwe bedrijventerreinen hebben een positief effect op de omgeving, maar bieden ook andere voordelen voor bedrijven. Zo helpt een gezonde en fijne werkomgeving bijvoorbeeld bij personeelswerving en kan die het ziekteverzuim verminderen. Transitiemakers maakt mogelijkheden voor individuele bedrijven en het gebied inzichtelijk en begeleidt de stakeholders naar realisatie.
Een greep uit onze projecten
Impact op lokaal, regionaal en landelijk niveau
Gebiedsgerichte aanpak
Hoe individuele en collectieve verduurzaming elkaar kunnen versterken
Het verduurzamen van bedrijventerreinen kent vele belangen en thema’s. Elk bedrijf heeft zijn eigen verduurzamingsopgave, maar het bedrijventerrein als geheel ook. Er zijn kansen en uitdagingen die individuele bedrijven niet zelfstandig kunnen oppakken. Denk bijvoorbeeld aan grootschalige energieopslag en klimaatadaptatie, maar ook netcongestie.
Met onze gebiedsgerichte aanpak verduurzamen we bedrijventerreinen mét alle stakeholders. We stemmen verduurzamingstrajecten van individuele bedrijven en het verduurzamingstraject van het bedrijventerrein op elkaar af. Zo weet elke stakeholder waar hij of zij aan toe is, worden uitdagingen integraal opgepakt en kunnen kansen optimaal benut worden!
Met de gebiedsgerichte aanpak van Transitiemakers wordt onder andere:
- in kaart gebracht welke kansen en uitdagingen er zijn
- de beste route naar een CO2-neutraal bedrijventerrein bepaald en uitgewerkt
- een organisatie voor de uitvoering opgezet
- een financieringsmodel voor de organisatie en de uitvoering uitgewerkt
- en vooral concreet gewerkt aan verduurzaming!
Transitieplanner
Inzicht én overzicht voor elke transitie
De Transitieplanner is onze eigen geo-tool die we toepassen in onze projecten, maar ook in abonnementsvorm aanbieden aan stakeholders van bedrijventerreinen. Bij het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen komt immers veel (geo-)data kijken. Met de Transitieplanner wordt die informatie omgezet in overzichtelijke en interactieve kaartlagen. Die zijn niet alleen waardevol om de stand van zaken van een bedrijventerrein in kaart te brengen, maar juist ook om de route naar een toekomstbestendig bedrijventerrein te plannen én te visualiseren.
De Transitieplanner kan voor allerlei projecten en thema’s op bedrijventerreinen worden ingezet:
- Zet data over het energiegebruik van bedrijven met een paar muisklikken om in overzichtelijke kaartlagen
- Laat bedrijven op de kaart intekenen waar zij graag laadpalen zien
Monitor de verduurzamingstrajecten van bedrijven en exporteer rapporten en Excel-bestanden - Bekijk op welke plekken sprake is van hittestress of wateroverlast
- En nog veel meer!
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijventerrein?
Neem contact met ons op!